Головна » 2012 » Грудень » 2 » В «Школі студентського самоврядування» побував експерт з Білорусі
04:52
В «Школі студентського самоврядування» побував експерт з Білорусі
В «Школі студентського самоврядування» 
у Тернополі побував експерт з Білорусі 



   29 листопада 2012 р., в приміщенні Тернопільського інституту соціальних та інформаційних технологій проходив другий семінар-тренінг в рамках «Школи студентського самоврядування» на тему: «Студентське самоврядування: історичні аспекти розвитку та реформування законодавства щодо студентського самоврядування в Україні, Білорусі, країнах Західної та Центрально-Східної Європи». 

   Одним із тренерів даного семінару-тренінгу був голова  Братства організацій студентського самоврядування (Республіка Білорусь) Сергій Воронкевич, який розповів про історичні аспекти розвитку студентського самоврядування та організаційно-правову систему студентського самоврядування в Білорусі, Німеччині, Литві, інших країнах Західної та Центрально-Східної Європи. Також Сергій Воронкевич поділився досвідом діяльності органів студентського самоврядування в Білорусі, Німеччині, Литві. 
    Ігор Процик, голова правління ТОМГО «Спілка Молодіжного Самоврядування» розповів учасникам про історичні аспекти розвитку студентського самоврядування за часів перебудови в Україні та незалежної України, а також про механізми реалізації норм діючого законодавства в сфері студентського самоврядування у ВНЗ України. 
     Як зазначив координатор проекту, голова Правління ТОМГО «Спілка Молодіжного Самоврядування» Ігор Процик: «На сьогоднішньому семінарі-тренінгу учасники «Школи студентського самоврядування» мали можливість познайомитись із історією створення студентського самоврядування в Україні, Білорусі, інших країнах Західної та Центрально-Східної Європи, а також дізнатись більше про структуру та особливості діяльності органів студентського самоврядування у цих країнах, що на мою думку, дало можливість зробити декілька висновків. По-перше у кожній із країн є своя історія розвитку студентського самоврядування, яка в тій чи іншій мірі пов’язана із суспільно-політичним та економічним розвитком країни, приєднанням країн у сфері освіти до європейських стандартів вищої освіти. По-друге, учасники мали можливість порівняти організаційно-правову структуру студентського самоврядування в Білорусі, Литві, інших країнах Західної та Центрально-Східної Європи, перейняти досвід цих країн і втілити його в органах студентського самоврядування своїх ВНЗ. По-третє, дана інформація дасть можливість учасникам Школи студентського самоврядування порівняти і усвідомити, на якому етапі сьогодні перебуває Україна в розвитку вищої світи загалом і студентського самоврядування зокрема». 
   Нагадаємо, що проект «Школа студентського самоврядування» реалізується Тернопільською обласною молодіжною громадською організацією «Спілка Молодіжного Самоврядування» за підтримки Управління у справах сім’ї та молоді Тернопільської ОДА. Перший семінар-тренінг відбувся 17 листопада 2012 р..
      Даний захід відбувся також за підтримки Фонду Фрідріха Наумана за Свободу.
      Партнер проекту – ТМ «Вишнівецька». 

       Довідка
   Впродовж терміну реалізації проекту (вересень-грудень 2012 року) передбачається проведення п’яти семінарів-тренінгів для 20 кращих представників органів студентського самоврядування (ОСС) міста та області, які відібрані на основі конкурсу анкет та співбесіди. Для залучення молоді до участі в даному проекті проведено презентації проекту у ВНЗ районних центрів області та міста Тернополя, під час яких учасники мали можливість познайомитись із особливостями реалізації проекту та заповнити анкети учасника проекту. 
Метою проекту є формування громадсько-активної молоді міста та області шляхом активізації їх діяльності в органах студентського самоврядування вищих навчальних закладів області та міста Тернополя. 
Теми, які плануються висвітлити на семінарах-тренінгах: розвиток лідерських якостей, командоутворення, фандрайзинг, мистецтво публічного виступу, співпраця ОСС із громадськими організаціями, органами державної влади, захист прав та інтересів студентів, історія розвитку студентського самоврядування в Україні та закордоном, основи знань щодо структури, повноважень, основних напрямків діяльності органів студентського самоврядування, та ін. До проведення семінарів-тренінгів планується залучення експертів та фахівців в даній галузі, які працюють в сусідніх країнах (Польща, Білорусь), на всеукраїнському та місцевому рівнях. 
     Результатом проекту буде написання одного проекту кожним із учасників і його практична реалізація у своєму ВНЗ спільно із представниками ОСС свого ВНЗ по закінченні проекту. Наприкінці проекту учасники отримають Сертифікат учасника проекту. 






     
Переглядів: 546 | Додав: Toliys | Рейтинг: 5.0/2