Головна » 2013 » Березень » 5 » Спецпроект «Обличчя ТНПУ» (Кравець Володимир Петрович)
02:23
Спецпроект «Обличчя ТНПУ» (Кравець Володимир Петрович)


Володимир Петрович Кравець: «Мені викладацька робота більше до душі, ніж адміністративна» 

Його прізвище справедливо асоціюється з Тернопільським національним педагогічним університетом. І недарма! Він присвятив вишу 45 років свого життя, з них 24 – на посаді ректора. 
Про університет і не тільки – в ексклюзивному інтерв’ю Володимира Петровича Кравця, ректора ТНПУ ім. В.Гнатюка. 

– Зараз говорять, що сучасні студенти не такі, як були раніше. Як знайти до них правильний підхід? 
Справа не в тому, що студенти не такі. Студенти ті, що і раніше. Просто приходять зі школи, маючи іншу підготовку і водночас без відповідної мотивації. От і вся відмінність. Неправильно казати, що нинішні студенти приходять у вуз менш інтелектуально розвинені, ніж ті, що були раніше. Завжди були, є і будуть сильніші і ті, кому «паралельно». Сьогодні подають документи в 5 вузів, а проходять лише в один. Тоді хочеш чи не ні, але йдеш… 

– Якби Ви були на посаді міністра освіти України, щоб змінили в системі сучасної освіти? 
Я би значно спростив наші навчальні плани. Студенти вивчають багато таких предметів, які нікому непотрібні. Їх можна винести на вибір студента. Але на вибір студента, а не деканату. Також я суттєво реформував би змістове наповнення курсів, підходи до навчання. Більше уваги варто приділити і дистанційному навчанню. Тут ми багато відстаємо… 
Також я підвищив би середній бал ЗНО при вступі. Не 140, як зараз, а значно вище. Тому, що ми не хочемо «опускати» вищу школу до того рівня, коли нема з ким говорити і кого готувати. 
Я навів би порядок з держзамовленням, державною атестацією. Держзамовлення працює тільки в одну сторону. Держава не забезпечує працевлаштування, а нас питають, куди ми витратили державні кошти, виділені на підготовку спеціалістів… 

– Що для Вас означає педуніверситет? 
Він повинен мати свою ауру. Тут студент, який приходить, повинен відчувати загальну культуру, розуміти, що є майбутнім вчителем. Хоча в нас є і непедагогічні спеціальності, намагаємося тримати марку педагогічного. 

– В чому секрет Вашого успіху? 
Можливо зірки зійшлися, можливо характер і вдача. А, можливо, уроки боротьби з опонентами, які були в свій час. Тоді загартувався до такої міри, що не звертаю уваги на несуттєві дрібниці. 

– Чим все-таки гордитеся в житті? 
Мені важко сказати, але все-таки тим, що вдалося зробити. Я багато зробив для того, щоб університет «зазвучав» на всеукраїнському і міжнародному рівнях. Університет – моє дітище, я тут 45 років пропрацював, зокрема 24 роки на посаді ректора. Все-таки на цій посаді я найдовше з усіх моїх попередників. Я досяг вершин всього, чого я міг досягти. Але все-таки не уявляю себе за межами університету. 

Cпілкувалася Cвітлана Чихарівська



Нагадаємо, у спецпроекті "Обличчя ТНПУ" Студентська рада ТНПУ пропонує вам ближче познайомитися з тими, чиє життя тісно пов’язане з Тернопільським національним педагогічним університетом ім. В.Гнатюка. 

Кожного тижня – новий герой і нова історія. 
Дізнайся невідоме, про тих, хто поруч!

Офіційні інтернет-адреси спецпроекту "Обличчя ТНПУ": 

Переглядів: 1743 | Додав: Toliys | Рейтинг: 5.0/11